Zpět na články

Exfoliace pleti

Co je to exfoliace pleti?

Exfoliace neboli peeling pomáhá odstraňovat odumřelé buňky z povrchu kůže, pročišťuje póry a podporuje regeneraci pokožky, aby byla jemná, sjednocená a mladistvá. Existují dva hlavní typy exfoliace, a to chemická a mechanická. Metoda, kterou zvolíte, bude záviset především na typu vaší pleti.

Jak exfoliace pomáhá vaší pleti?

Peeling může zlepšit vzhled vaší pokožky hned několika způsoby. Jak už jsme zmínili, exfoliace odstraňuje odumřelé buňky, čímž podporuje regeneraci pleti a zjemňuje její texturu.

Pravidelná exfoliace může také pomoci zabránit ucpávání pórů, což má za následek méně černých teček a pupínků. Exfoliace nejen zanechává pokožku zářivější a hebčí, ale navíc zlepšuje účinnost produktů péče o pleť zvýšením jejich absorpce.

Z dlouhodobého hlediska může exfoliace dokonce podpořit produkci kolagenu. Kolagen je nezbytný pro udržení elasticity a prevenci jemných linek i souvisejícího ochabnutí pokožky. Exfoliace je tedy klíčem k hebké, zářivé a pevné pleti.

Typy exfoliantů

Existují dva typy exfoliantů: mechanické a chemické. Hlavní rozdíl mezi těmito dvěma spočívá v tom, jak fungují při odstraňování odumřelých kožních buněk.

Mechanické exfolianty

Mechanické (nebo fyzikální) exfolianty obsahují hrubé složky, které stírají odumřelé buňky. Tyto produkty se prodávají také pod názvem scruby. Mechanické exfolianty ale nejsou pro každého, zvláště pak pro lidi, kteří mají velmi citlivou pokožku, mají sklony k akné nebo pozánětlivé hyperpigmentaci (tmavým skvrnám po akné a rankách).

Pokud se rozhodnete používat mechanické peelingy na pleť, upřednostněte například exfolianty s cukrem, jílem, kávou nebo jinými jemnými částečkami, které nepodráždí vaši pokožku.

Kromě scrubů existují pomůcky pro mechanickou exfoliaci, které se používají především pro tělový peeling. Patří mezi ně například:

  • Exfoliační houby a žínky
  • Exfoliační peelingová rukavice
  • Masážní exfoliační kartáče

Chemické exfolianty

Chemické exfolianty jsou kyseliny, které uvolňují spojení mezi buňkami a způsobují jejich odlupování. Chemické exfolianty nejčastěji obsahují ovocné enzymy, například z ananasu nebo papáji, alfa hydroxykyseliny (AHA) nebo beta hydroxykseliny (BHA).

Mezi běžně používané AHA kyseliny v kosmetických produktech patří kyselina glykolová a kyselina mléčná. Ty se chovají jako mírné, neabrazivní exfolianty, které podporují buněčnou výměnu, a zanechávají tak pokožku hladší a jasnější. Příklady BHA zahrnují kyselinu salicylovou. Tento typ může být vhodný zejména pro mastnou pleť se sklonem k akné.

Jaký je rozdíl mezi AHA a BHA kyselinami?

Jedním z hlavních rozdílů mezi AHA a BHA je jejich rozpustnost. AHA jsou rozpustné ve vodě, zatímco BHA se rozpouštějí v oleji. Rozdílná rozpustnost má vliv na to, jak tyto kyseliny působí na pleť.

AHA jsou zpravidla používány k exfoliaci povrchových vrstev pleti. Tyto kyseliny pomáhají odstraňovat odumřelé kožní buňky a zlepšují texturu pleti. Nepronikají však do hlubších vrstev kůže.

BHA na druhé straně jsou díky své rozpustnosti v oleji schopny proniknout do pórů a vyčistit je zevnitř. To může být užitečné zejména pro ty, kteří mají problémy s akné a černými tečkami. Hloubkové čištění pórů pomáhá předcházet jejich ucpávání mastnotou a nečistotami.

Jak fungují ovocné enzymy?

Ovocné enzymy jsou enzymy obsažené v různých ovocích, jako jsou ananas, papája a kiwi. Tyto enzymy mají schopnost rozkládat bílkoviny, což jim umožňuje rozpouštět odumřelé kožní buňky a pomáhat s odstraněním vrchních vrstev pleti. Ovocné enzymy jsou jemné, proto jsou nejlepší volbou pro velmi citlivou pleť. Prospěšné jsou také pro suchou pokožku a aknózní pleť.

Exfoliace podle typu pleti

Zatímco základy použití peelingu jsou pro každého podobné, frekvence a přísady, které byste měli zvolit, se liší v závislosti na typu pleti.

Mastná pleť

Pokud máte mastnou pleť, můžete obličej exfoliovat buď mechanickým nebo chemickým peelingem. Pokud se vám rychle mastí pleť a máte sklony k akné, může být vhodný exfoliant s BHA kyselinami, které pronikají kožním mazem a hloubkově čistí póry. Lidé s mastnou pokožkou mohou provádět exfoliaci i třikrát týdně.

Suchá a citlivá pleť

Chcete-li exfoliovat suchou nebo citlivou pokožku, zvolte chemické exfolianty, které obsahují jemné složky, jako jsou ovocné enzymy. Kyselina mléčná nebo kyselina glykolová (AHA kyseliny) mohou citlivou pokožku dráždit, pokud jsou v přípravku obsaženy ve vyšší koncentraci. Máte-li suchou nebo citlivou pleť, provádějte peeling pouze jednou nebo dvakrát týdně.

Pokud máte velmi citlivou pleť

Pokud máte velmi citlivou pokožkou, můžete před peelingem celého obličeje nejprve provést malý test:

  • Naneste nepatrné množství exfoliantu na malou část pokožky
  • Počkejte 24 hodin, abyste viděli, jak pokožka zareaguje
  • Pokud vás kůže začne svědit, bude podrážděná, pálit nebo se objeví jiné nepříjemné pocity, je to jasné znamení, že byste daný produkt neměli používat
  • Pokud pokožka na produkt reaguje dobře, pravděpodobně je pro vás bezpečné ho použít na celý obličej

Jak exfoliovat pokožku?

Ať už používáte mechanický peeling nebo chemický exfoliant, nanášejte produkt jemnými, malými, krouživými pohyby. Provádějte exfoliaci po dobu asi 30 sekund až jedné minuty (dle návodu) a poté přípravek opláchněte vlažnou (nikoli horkou) vodou.

Po exfoliaci pokožky použijte hydratační péči o pleť s přísadami zadržujícími vlhkost, jako je kyselina hyaluronová nebo glycerin. Bez ohledu na typ pleti používejte během dne ochranný krém s SPF, zejména pokud máte suchou nebo citlivou pokožku.

Jak často pleť exfoliovat?

Jak už jsme zmínili, četnost peelingu bude záviset na typu vaší pleti. Pokud se vaše pokožka hodně mastí, můžete ji exfoliovat i třikrát týdně. V případě, že je vaše pleť citlivá nebo suchá, postačí exfoliace jednou až dvakrát týdně.

Kdy provádět exfoliaci?

Většina lidí upřednostňuje provádět exfoliaci večer, protože pleť po ní může být citlivější na sluneční záření. Navíc může být pleťový peeling příjemnou součástí vaší večerní relaxační rutiny po dlouhém dni. Pokud používáte exfoliační produkt s kyselinami ráno, je důležité následně aplikovat ochranný krém s SPF.

Na co si dát pozor při exfoliaci

Některé přípravky, jako jsou krémy obsahující retinol nebo benzoylperoxid, mohou způsobit, že vaše pokožka bude citlivější. Exfoliace při používání těchto produktů může zhoršit suchou a citlivou pokožku a způsobit akné. Nikdy neprovádějte peeling, pokud máte otevřené řezné rány nebo pokud je vaše pokožka spálená od slunce.

Lidé s aktivními lézemi akné se také mohou chtít vyhnout peelingu úplně, aby pokožku dále nedráždili. Totéž platí pro jedince s růžovkou (rosaceou), což je chronické kožní onemocnění, které způsobuje, že pokožka na obličeji je červená a mohou se na ní tvořit pupínky s tekutinou.

Závěrem

I když vám tyto informace mohou pomoci zařadit exfoliaci pokožky do vaší rutiny, je zároveň důležité věnovat pozornost tomu, co vyhovuje vaší vlastní pleti. Tímto způsobem nebudete používat něco, co její stav zhoršuje, a naopak poznáte, co ji pro ni nejlepší.

 

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách