Zpět na články

Jak se zbavit černých teček

Jak se zbavit černých teček

Co jsou černé tečky?

Podobně jako akné jsou černé tečky nevítanou ozdobou pleti každého z nás. Je to však jeden z nejčastějších kosmetických problémů všech typů pleti. Ve skutečnosti se jedná o nejmírnější formu akné, známou také jako retenční akné.

Za vznikem černých teček stojí ucpané kožní póry – kožním mazem, nečistotami a odumřelými buňkami. Z tohoto důvodu postihují častěji lidi s mastnou a smíšenou pletí, především v místech se zvýšenou produkcí kožní mastnoty, tedy v oblasti T-zóny. Černé tečky se odborně nazývají též otevřené komedony, jelikož ucpané póry zůstávají otevřené (na rozdíl od bílých teček).

Jak vznikají černé tečky?

Kožní maz neboli sebum funguje jako ochranná bariéra pokožky, ale pokud ho pleť produkuje příliš, kožní póry se ucpávají rychleji. K tomu se často dále přidává znečištění z ovzduší, odumřelé buňky a někdy i make-up. Jakmile se pór ucpe a zůstane otevřený, kontaktem se vzduchem dochází k jeho oxidaci, která podněcuje černé zabarvení.

Proč jsou černé tečky běžnější na nose, bradě a čele?

Nos, čelo a brada jsou části obličeje, kde se nachází větší počet mazových žláz, které produkují kožní maz. Nadměrná aktivita mazových žláz je důvodem nadprodukce mazu v této oblasti, což vede k ucpání pórů a tvorbě černých teček.

Nos, čelo a brada jsou také místa obličeje, které jsou častěji vystaveny vnějším podnětům, jako je znečištění vzduchu, mastnota z vlasů a dotyk rukou, což může přispět k ucpání pórů a tvorbě komedonů. Černé tečky se však mohou objevit kdekoli na obličeji a běžné jsou i v uchu nebo třeba na zádech.

Co ovlivňuje vznik černých teček na obličeji?

Hormony

Velkou roli v produkci kožního mazu a následném ucpávání pórů hrají hormony. Pokožka se může více mastit vlivem hormonálních změn například v období dospívání, před příchodem menstruace, při užívání antikoncepce nebo během těhotenství. Mastnější pokožku mají také lidé se zvýšenou hladinou mužských pohlavních hormonů, známých jako androgeny.

Sluneční záření

Sluneční záření (UV složka) při delší expozici kůži vysušuje, což má za následek zesílení vrstev pokožky a zvýšenou produkci kožního mazu, který se usazuje pod kůží a ucpává póry. To vše vede k tvorbě černých teček a dalších nedokonalostí.

Nedostatečné čištění pleti či nevhodná kosmetika

Pokud si nečistíte pleť pravidelně, kožní maz spolu s odumřelými buňkami a nečistotami se hromadí na pleti a ucpávají kožní póry, což vede ke vzniku černých teček. Póry může ucpávat i nevhodně zvolená kosmetika, zejména pokud používáte hutné krémy, produkty na bázi oleje nebo dráždivé přípravky, které pleť nadměrně vysušují.

Další faktory, které ovlivňují vznik černých teček

  • Dědičnost
  • Nezdravý životní styl (např. strava bohatá na cukry, kouření, alkohol apod.)
  • Stres
  • Užívání některých léků, jako jsou kortikosteroidy, lithium nebo androgeny

1. Krok, jak na černé tečky

Abyste se černých teček zbavili jednou provždy, je nutné o svůj obličej pečovat každý den. Ráno a večer (zejména večer) je nezbytná důsledná rutina péče o pleť: použijte odličovač vhodný pro typ vaší pleti (micelární vodu nebo odličovací mléko), který ji zbaví líčidel a mastnoty, a následně jemný čisticí gel bez alkoholu a mýdla, který odstraní všechny další nečistoty nahromaděné během dne.

Prsty jemně vmasírujte přípravek do pokožky a poté důkladně opláchněte obličej vlažnou vodou. Osušte pleť jemným ručníkem určeným na obličej. Pleť je tak zbavená nečistot, které ucpávají póry a podněcují vznik černých teček.

Jak na závěr čištění stáhnout pleťové póry? Svoji skincare rutinu jednoduše zakončete čisticí pleťovou vodou bez alkoholu, která dočišťuje pleť, vyrovnává pH pokožky, stahuje rozšířené póry a redukuje lesk pleti.

2. Krok, jak vyčistit póry a odstranit černé tečky

Exfoliace neboli peeling je další osvědčenou metodou, jak hloubkově vyčistit ucpané póry a odstranit odumřelé kožní buňky. Nejenže tak udržíte póry čisté, ale zároveň podpoříte tvorbu nových kožních buněk. Provádění jemného peelingu jednou nebo dvakrát týdně je efektivním způsobem, jak předcházet tvorbě černých teček.

Máte-li citlivou pleť, zvolte peeling na bázi enzymů, které zbavují pokožku odumřelých buněk, aniž by ji dráždily. Vhodnou volbou může být exfoliační čistící gel i hloubkově čistící pleťová maska, jako je Mixa Anti-Imperfection s obsahem ovocných enzymů pro citlivou pleť.

3. Krok, jak se zbavit černých teček vhodnou kosmetikou

Používejte kosmetické produkty, které neobsahují oleje, ale pouze nekomedogenní složky, což znamená, že neucpávají póry. Nevhodné jsou také silikony, SLS (Sodium lauryl sulfate), SLES (Sodium laureth sulfate) a parabeny.

Namísto toho volte přípravky na bázi vody, které jsou lehké, do pokožky se dobře vstřebávají a pleť hydratují, aniž by ucpávaly póry. Vhodné jsou zejména krémy s obsahem kyseliny hyaluronové nebo glycerinu, které mají vysoce zvláčňující a hydratační účinky.

Tip: Pokud máte mastnou pleť, vyzkoušejte Hydratační krém 2v1 Mixa Anti-imperfection proti nedokonalostem pleti, obohacený o čistící zinek a kyselinu salicylovou, díky kterým absorbuje přebyteční kožní maz po celý den. Pleť je intenzivně hydratována, vyhlazena a černé tečky i pupínky jsou redukovány den za dnem.

Další způsoby, jak se zbavit černých teček nejen na nose

Pokud vás trápí hluboce zanesené póry i přes pravidelné čištění, možná se budete chtít raději svěřit do rukou dermatologa. Na domácí vymačkávání pórů raději zapomeňte, jelikož může dojít k prasknutí folikulu a následné tvorbě zánětu, který se bude léčit mnohem hůře než černé tečky. Mezi metody používané v kosmetických salonech a na dermatologických klinikách k vyčištění černých teček patří:

  • Manuální extrakce
  • Mikrodermabraze
  • Ultrazvuková špachtle
  • Mezoterapie
  • Chemický peeling
  • Laserová terapie

Jak se zbavit černých teček přírodně?

Existuje i několik přírodních metod, jak vyčistit ucpané póry a zbavit se černých teček.

Domácí peeling

Můžete si doma připravit jemný exfoliační prostředek, jako je například směs cukru a medu. Naneste ji na obličej a masírujte jej jemnými kruhovými pohyby, abyste odstranili odumřelé kožní buňky a uvolnili ucpané póry.

Pleťová maska z jílu

Další oblíbenou přírodní složkou pro čištění pórů je jíl. Jíl má absorpční vlastnosti a může pomoci zbavit se nadměrného mazu a černých teček. Smíchejte jílový prášek s vodou, abyste vytvořili pastu, kterou pak aplikujte na obličej. Nechte působit až do zaschnutí a poté opláchněte vlažnou vodou.

Olejíček na postižené oblasti

Vyzkoušet můžete také rozmarýnový nebo oreganový olej, neboť mají antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci omezit tvorbu černých teček. Naneste několik kapek olejíčku na vatový tampón a aplikujte na postižené oblasti. Nechte působit několik hodin nebo přes noc a poté opláchněte.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli domácí metodu, pamatujte, že ne každá pokožka, zejména pak citlivá, reaguje dobře na některé přírodní látky. Pokud máte citlivou pleť nebo jste alergičtí na určité složky, měli byste být opatrní při používání těchto domácích metod a v případě potřeby se poradit s dermatologem.

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách