Zpět na články

Pigmentové skvrny

Co jsou pigmentové skvrny?

Pigmentovým skvrnám se často říká také sluneční nebo stařecké skvrny a každý z těchto názvů o tématu hyperpigmentace něco vypovídá. Vyplívají z nich hlavní důvody, proč pigmentové skvrny vznikají, a těmi jsou sluneční paprsky a stáří. Pigmentové skvrny na kůži mají tmavou barvu a objevují se především na obličeji, dekoltu a pažích.

Proč tmavé pigmentové skvrny vznikají?

Vznik tmavých skvrn podněcuje stárnutí pokožky, které ještě urychluje sluneční záření. Ale abyste lépe pochopili, co se děje v epidermis (povrchové vrstvě kůže), musíme se blíže podívat na melanin – biologický pigment, kterému vděčíme za barvu očí, vlasů, kůže i opálení.

Přirozená produkce melaninu

Po vystavení slunci jsou buňky epidermis plné melaninu. Na pokožce vytvářejí jednotné tmavé opálení, než postupně zmizí. Díky obnově buněk stačí pár dní k vyblednutí opálení a pár týdnů k tomu, aby kůže získala přirozenou, rovnoměrnou pigmentaci.

Stařecké pigmentové skvrny

S věkem ale pleť stárne, dochází k narušení buněk odpovědných za produkci melaninu (melanocytů) a buněčná obnova je zpomalena. Produkce melaninu se stává nadměrnou a jeho distribuce je nerovnoměrná. Ze všech těchto důvodů pokožka odhaluje trvalé hnědé pigmentové skvrny.

Sluneční skvrny

Buněčná dysfunkce způsobená věkem se může objevit předčasně u lidí, jejichž pokožka byla opakovaně poškozena sluncem. Hnědé skvrny se nejprve soustředí na rukách, obličeji nebo výstřihu – oblastech těla často vystavovaných slunci. Nadměrná expozice UV záření je tak zodpovědná za předčasné stárnutí kůže.

Jaké jsou další příčiny pigmentových skvrn?

Jak už jsme zmínili, když jsou kožní buňky, melanocyty, poškozené nebo nezdravé, mohou produkovat příliš mnoho melaninu. K tomuto poškození mohou kromě stárnutí a slunečního záření přispívat i další faktory, mezi které patří například:

  • Genetika
  • Hormonální změny, například během puberty nebo těhotenství (melasma)
  • Poranění kůže (například akné, řezné rány nebo popáleniny), které se také nazývá pozánětlivá hyperpigmentace (mohou se objevit červené pigmentové skvrny)
  • Antikoncepční pilulky a léky, které způsobují citlivost na světlo
  • Nedostatek některých vitamínů, jako je B12 a kyselina listová
  • Poruchy štítné žlázy
  • Poruchy nadledvin, kdy tělo nevytváří dostatek hormonu zvaného kortizol

Co pomáhá na pigmentové skvrny v obličeji jako prevence?

K tomu, abyste předcházeli vzniku hnědých skvrn, existuje snadné řešení: chraňte svoji pokožku před sluncem již od mládí. Pro zachování mladistvé a zdravé pleti je nutné se chránit před UV zářením po celý rok i při zatažené obloze.

Svoji kůži vystavujte přímému slunci pouze po omezenou dobu a vždy používejte ochranný krém s SPF na exponovaná místa. Pro optimální ochranu pleti zvolte opalovací krém s dostatečně vysokou ochranou, tedy SPF mezi 30 a 50+. Svoji rutinu péče o pleť každý den doplňte aplikací regeneračního hydratačního krému.

Jak se zbavit pigmentových skvrn?

Jedním z nejefektivnějších způsobů, jak zesvětlit pigmentové skvrny, je používání pleťových produktů s obsahem exfoliačních kyselin, které působí na kožní buňky. Tyto kyseliny fungují tak, že z pleti odstraňují staré kožní buňky, a tím urychlují obnovu horní vrstvy vaší pokožky, jinými slovy exfoliují pleť.

Kdykoli jsou odstraněny staré buňky, objeví se nové kožní buňky, které je nahradí. Tento proces pomáhá vyrovnat tón pleti a celkově ji zjemnit. Mezi účinné kyseliny patří především:

  • AHA kyseliny, jako je kyselina glykolová, mléčná nebo vinná
  • Kyselina azelaová
  • Kyselina kojová
  • Kyselina salicylová (BHA kyselina)
  • Vitamín C (ve formě kyseliny l-askorbové)

Tip: Vyzkoušejte Sensitive Skin Expert sérum proti tmavým skvrnám, které je obohacené o mix doplňujících se aktivních látek: vitamin Cg a kyselinu glykolovou. Výsledkem je sjednocenější a rozjasněná pleť s redukovaným výskytem tmavých skvrn.

Po aplikaci séra svoji pleť hydratujte oblíbeným pleťovým krémem. Při výběru krému se zaměřte na kyselinu hyaluronovou. Tato hydratační složka přirozeně přítomná v pokožce je klíčovou látkou produktů péče proti stárnutí pro své mimořádné zvlhčující vlastnosti.

Další metody, jak odstranit pigmentové skvrny v obličeji

Pokud hledáte rychlejší řešení pro vybělení pigmentových skvrn, jako možnost se nabízejí moderní technologie profesionálního odstranění pigmentových skvrn. Mezi nejvyužívanější patří tyto:

  • Depigmentační laser: Tato metoda využívá laserového světla k cílenému odstranění pigmentových skvrn. Laserový paprsek proniká do kůže a rozkládá melanin ve skvrně. Postupně pak pigmentová skvrna vybledne a zmizí.
  • Intenzivní pulzní světlo (IPL): IPL je technika, která využívá intenzivního pulzního světla k odstranění pigmentových skvrn. Světelné pulzy pronikají do pokožky a rozkládají melanin. IPL se často používá k odstranění skvrn způsobených slunečním poškozením nebo stárnutím.
  • Kryoterapie: Kryoterapie je postup, při kterém se pigmentová skvrna zmrazí pomocí kapalného dusíku. Tím dochází ke zničení melanocytů (buněk produkujících melanin) v oblasti skvrny. Po ošetření může dojít k odlupování a postupnému zlepšení vzhledu kůže.
  • Mikrodermabraze: Mikrodermabraze je metoda, která využívá mikroskopických krystalů nebo diamantových hlavic k odlupování vrchní vrstvy pokožky, kde jsou pigmentové skvrny umístěny. Postupným odlupováním se pigmentová skvrna stává méně viditelnou.
  • Micro Needling: Micro Needling je postup, při kterém se do pokožky vpichují jemné jehly. Toto podněcuje přirozený proces hojení kůže a může pomoci zlepšit vzhled pigmentových skvrn.
  • Chemický peeling: Chemický peeling využívá kyselin, jako je kyselina glykolová nebo kyselina salicylová, k odstranění vrchní vrstvy kůže, kde se nachází pigmentové skvrny. Nová kůže, která se objeví po odloupání, bývá méně pigmentovaná a rovnoměrnější.

Pamatujte, že pokožka každého člověka je jedinečná, proto byste měli výběr vhodné metody a ošetření konzultovat s odborníkem na dermatologii nebo estetickou medicínu. Nezapomeňte se také informovat o možných rizicích, vedlejších účincích a požadovaných výsledcích před zahájením jakéhokoli ošetření odstranění pigmentových skvrn.

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách